Industrija 4.0

Doba avtomatizacije in robotizacije

V dobi hitre ekonomske rasti, ostre konkurence in bliskovitih sprememb je izrednega pomena optimizacija proizvodnih procesov. Zaposleni so neprecenljive vrednosti, prav tako njihovo znanje in občutek pri delu, vseeno pa ima človeški dejavnik tudi določene omejitve. Natančnost se ustavi pri določenih tolerancah, ki jih zmoreta človeško oko in roka, ustavi pa se tudi na določeni ravni produktivnosti, kar omejuje možnost optimizacije proizvodnih procesov. Takrat prideta v igro avtomatizacija in robotizacija procesov. Industrija 4.0 ali industrijska revolucija je trend, ki spodbuja avtomatizacijo proizvodnje.


V Ektenu nimamo želje po menjavi zaposlenih z roboti, vseeno pa v proizvodni proces vključujemo avtomatizacijo, kjer koli ta razbremeni zaposlene in poveča učinkovitost. Zaposleni tako lahko namreč več časa posvetijo procesom ali pa takim, ki jih pri trenutnem obsegu dela ni mogoče avtomatizirati. Pri nas je še vedno precej ročnega dela in sestavljanja, saj so vsi naši izdelki narejeni po meri – so unikatni.

Avtomatizacijo procesov uvajamo na primer s CNC-stroji, z različnimi avtomatskimi in polavtomatskimi stroji za obdelovanje in preoblikovanje pločevine. V prihodnosti želimo nadaljevati v tej smeri s posodabljanjem proizvodnje, predvsem v želji po razbremenitvi zaposlenih in večji konkurenčnosti na trgu.


Pred vrati je tudi t. i. industrija 5.0, ki predvideva sodelovanje ljudi in pametnih sistemov in naprav. Tudi temu trendu posvečamo posebno pozornost, saj bo v prihodnosti še dodatno nadgradila naš proizvodni proces. Digitaliziramo tudi naše sisteme, ki jih je moč upravljati z enostavnih industrijskih grafičnih vmesnikov, kot je npr. sistem »SCADA«.